Despre durerile articulare

Articulațiiile formează legăturile dintre oase și ne ajută, astfel, la susținere și mobilitate. Însă, orice deteriorare sau lezare a articulațiilor provocate de o afecțiune sau de o accidentare (traumatism) poate afecta mișcarea articulațiilor și provoca, în cele din urmă, dureri articulare.

Durerile articulare apar mai ales o dată cu înaintarea în vârstă, de obicei în jurul vârstei de 55 de ani, atât la femei cât și la bărbați. Însă, chiar și tinerii se pot confrunta cu dureri articulare, dar acestea apar ca urmare a unor accidentări, cum ar fi, de exemplu, în cazul sportivilor.

În cazul vârstnicilor, articulațiile care se deteriorează o dată cu trecerea timpului și durerile articulare pot indica prezența unei forme de artroză.

În general, durerile articulare tind să afecteze adulții de vârstă mijlocie sau în vârstă (vârsta înaintată favorizează rigidizarea articulațiilor), persoanele care au avut leziuni anterioare la o articulație sau care au suprasolicitat în mod repetat un mușchi, pacienții cu artrită sau alte afecțiuni medicale cronice, persoanele supraponderale, cele cu musculatura slăbită sau cu o sănătate precară.

Durerile articulare pot afecta una sau mai multe articulații și pot avea la bază cauze multiple.

Descoperă la timp cauzele durerilor articulare

Diferite afecțiuni tind să afecteze un număr diferit de articulații. Din acest motiv, medicii iau în considerare diferite cauze ale durerii: atunci când durerea afectează o singură articulație versus atunci când sunt afectate mai multe articulații. De exemplu, atunci când pacientul are afectate mai multe articulații, este foarte probabil ca unele tulburări să afecteze aceeași articulație de ambele părți ale corpului (ambii genunchi sau ambele mâini). În acest caz, avem de-a face cu artrita simetrică. De asemenea, în unele tulburări, un atac de artrită rămâne în aceleași articulații pe tot parcursul atacului. În alte tulburări, artrita se deplasează de la o articulație la alta (artrita migratorie).

Prin urmare, dacă te confrunți cu dureri articulare, este probabil să suferi de una dintre următoarele afecțiuni:

  • Artroza (osteoartrita): este o afecțiune degenerativă a articulațiilor, asociată deseori cu înaintarea în vârstă. Pe lângă durerea articulară, pot fi afectate structura cartilajului, membrana sinovială care acoperă articulația, osul, musculatura periarticulară și ligamentele. Astroza poate afecta încheieturile mâinii, șoldul (coxartroza), genunchiul (gonartroza), picioarele, coloana vertebrală, coatele, mandibula sau umărul. Dacă sunt afectate mai mult de trei articulații, atunci pacientul suferă de artroză generalizată.
  • Artrita: „artrita” nu este o singură boală, ci un termen prin care ne referim la o durere articulară sau la o boală a articulațiilor cauzată de o inflamație. Există peste 200 de tipuri diferite de artrită și de afecțiuni înrudite. Așadar, artrita înseamnă inflamația uneia sau a mai multor articulații. Tipurile de artrită diferă de la acele forme care sunt cauzate de ruperea și uzarea cartilajului (cum este osteoartrita), până la acele forme cauzate de inflamația rezultată în urma unui sistem imunitar hiperactiv (cum este artrita reumatoidă).
  • Poliartrita reumatoidă: este o boală autoimună, cu simptome precum durere articulară, inflamarea și înroșirea zonei din jurul articulației, durere și rigiditate la mișcare. Această boală apare ca urmare a inflamării membranei sinoviale care acoperă articulațiile, putând cauza slăbirea și chiar deformarea acestora. Boala evoluează lent și poate cauza dureri severe la nivelul articulațiilor mici ale mâinii.
  • Spondiloartrita:  este un termen general care include mai multe tipuri de afecțiuni înrudite, precum spondilita anchilozantă, artrita psoriazică, artrita reactivă și artrita care apare pe fondul bolilor inflamatorii intestinale. Boala se manifestă prin durere în partea inferioară a spatelui și durere a articulațiilor periferice. Acestea includ articulațiile gleznelor, ale încheieturii mâinii, ale coatelor, coapselor și genunchilor. Durerea se poate manifesta, în cazuri rare, și în zona coloanei cervicale.

Alte posibile cauze ale durerilor articulare

  • ­Bursita sau inflamația unui mic sac umplut cu lichid (numit bursă), situat în apropierea articulațiilor;
  • Lupusul;
  • Guta;
  • Anumite boli infecțioase, cum ar fi oreionul, rubeola, gripa și hepatita;
  • Distrugerea cartilajului din rotulă;
  • Leziuni articulare, osoase sau ale țesuturilor moi: leziuni ale articulației (de exemplu, luxația articulației), osului (o fractură) sau mușchilor, tendoanelor sau ligamentelor din jur (leziuni ale țesuturilor moi - entorse sau rupturi ale țesuturilor);
  • Tendinita sau inflamația unui tendon;
  • O infecție a osului;
  • Fibromialgia;
  • Osteoporoza;
  • Sarcoidoza;
  • Cancerul;
  • Deficitul de vitamina D;
  • Boala Paget;
  • Rahitismul.

Mergi la medic și NU ignora durerile articulare

Nu ingnora durerile articulare, chiar dacă ai o vârstă înaintată și consideri că ar fi normal să te doară genunchii, șoldurile sau încheieturile mâinilor. Sursa durerilor tale poate fi o formă de artroză, așa că este recomandat să mergi cât mai curând la medic, mai ales dacă ai între 50 și 70 de ani și durerile tale persistă mai mult de două săptămâni.

Tratamentele potrivite sunt doar cele stabilite de un medic specialist în funcție de diagnosticul dat de acesta și de stadiul bolii, în urma unor investigații efectuate. Unele medicamente acționează pe termen scurt asupra durerii, altele aduc și remedii pe termen lung, unele au un caracter paleativ. Terapiile de suport, cum este cel kinetoterapic, contribuie la asigurarea calității vieții unei persoane afectate de o boală a articulațiilor.

Schema de tratament pentru dureri articulare este complexă și include tratament medicamentos, alături de terapie fizică, simptomatică și informarea în scop terapeutic a persoanei.